Lichtplan Sandbox jongeren

28 oktober t/m 6 november 2022

Een verhaal over vrijheid, verandering en vriendschap

Sandbox is een groep zeventienjarigen die interesse hebben in kunst en cultuur. Tijdens corona ontmoeten ze elkaar in Venlo. Winkels zijn dicht, het uitgaansleven ligt op zijn gat en op school gaat het anders dan normaal. Hier hebben ze de ruimte om lekker te chillen en te jammen. Vriendschap is in deze tijd belangrijk, ontdekken ze. “Vriendschap is je eigen kleur behouden en niet veranderen voor die ander”, zegt een meisje. “De kleuren kunnen botsen, maar toch goed met elkaar overweg. Denk aan een lichtblauwe pasteltint tegenover  oranje.”

Slalommen door het leven

Je eigen kleur behouden, zijn wie je bent, dat is ook vrijheid. Over vrijheid zegt een jongen: “Er zijn te veel regels in Nederland. Regels moeten er zeker zijn, maar nu zijn ze vaak te betuttelend. Dat mag en kan anders.” Verandering: de jongeren houden ervan. “Ze zijn heel relaxt, slalommen door het leven en staan open voor allerlei impulsen”, aldus Yvonne en Suzanne. “Ze hebben geleerd om met problemen om te gaan. Ze improviseren en spelen ermee, ze zijn oplossingsgericht.”

Woord in morsetaal

De beeldend kunstenaars hebben ook een woord in morsecode in het plan verwerkt. Dit was een idee van de jongeren zelf. “Geregeld brandt er maar één lichtstrip”, leggen de kunstenaars uit. “Die knippert in twee kleuren: oranje staat voor de punt in morsetaal, geel verbeeldt het streepje. Weet je om welk woord het gaat, dan kun je dat ons via onze site laten weten. We zijn erg benieuwd!”

Het lichtplan van de Sandbox-jongeren valt onder het project TAM TAM en is gesponsord door Cultuurimpuls Venlo.

< Terug naar lichtplannen

Lichtplannen

Lichtplan Kerst

Lichtplan Blozen

Suzanne Berker & Yvonne Rooding
Suzanne Berker & Yvonne Rooding

Lichtplan Wit