Lichtplan ‘Bewoners St. Julia’

15 tot en met 23 oktober 2022

Een boodschap van hoop, elkaar helpen en zachtheid. Dat willen bewoners van zorgcentrum St. Julia in Tegelen overbrengen met hun lichtplan voor het Lichtbaken van Venlo.

Foto: Zebra fotostudio’s

Zes dames in de leeftijd van 81 tot 91 jaar gaan op een mooie dag in mei aan de slag met een idee voor een lichtplan voor het Lichtbaken. Onder leiding van beeldend kunstenaars en initiatiefnemers Yvonne Rooding en Suzanne Berkers spreken ze over verleden, heden en toekomst. De oorlog in Oekraïne doet hun terugdenken aan de Tweede Wereldoorlog. Vele herinneringen komen boven. Granaten in de straat. Evacuaties naar Friesland. Lange rijen om soep te halen bij het ziekenhuis. “Een razzia werd als een lopend vuurtje doorgeven, vaders verscholen zich dan snel. Dat vergeet je nooit.”

Vrijheid mag ook nooit vergeten worden, aldus de bewoners. “Herinneringen moeten we in ere houden voor de volgende generaties.

Dat ze weten wat er gebeurd is. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. ” De kleuren die erbij passen? “Veel fleurige kleuren, een veldboeket. Er moet licht uit de tunnel komen.” Lila en pastelkleuren moeten ook zeker in het plan terugkomen. “Dat zijn zachte kleuren, oorlog is hard.” En groen mag niet ontbreken. “Groen is de kleur van hoop, van leven, van gezondheid.”

De bewoners gunnen jongeren en volgende generaties dat ze lief zijn voor elkaar, tevreden zijn met wat ze hebben en sociaal zijn. “De kleuren verbeelden de boodschap van de dames van St. Julia: hoop, elkaar helpen en zachtheid”, “Het lichtplan begint met groene tinten, waarna er steeds meer kleur bijkomt, zoals in een veldboeket. Vervolgens gaat het over naar lila en weer terug naar groen.”

Het lichtplan van St. Julia valt onder het project TAM TAM en is gesponsord door Cultuurimpuls.

< Terug naar lichtplannen

Lichtplannen

Lichtplan Kerst

Lichtplan Blozen

Suzanne Berker & Yvonne Rooding
Suzanne Berker & Yvonne Rooding

Lichtplan Wit