Lichtplan Kerst

Op de Heide omarmt Lichtbaken met kerstgedachte

21 december t/m 2 januari 2024

De bewoners van de Tegelse wijk Op de Heide stonden in het begin wat sceptisch tegenover het plan om van de Wienerberger schoorsteen een lichtkunstwerk te maken. Nu zijn ze om en vinden ze dat ‘hun’ schoorsteen een positieve invloed heeft op het imago en uitstraling van de buurt.

Aanvankelijk viel het kunstenaars Yvonne Rooding en Suzanne Berkers niet mee om de buurtbewoners te porren een lichtontwerp te maken voor de schoorsteen. Onder de naam Lichtbaken van Venlo vertellen 31 lichtringen op de schoorsteen sinds november vorig jaar regelmatig een nieuw verhaal. “Omdat Op de Heide pal tegenover de schoorsteen ligt en een levendige wijk is, dachten we dat de animo groot zou zijn om een boodschap over te brengen via de lichtringen. Maar dat bleek moeilijker dan we dachten.”

Foto: Ania Liesting

Mooie gesprekken
Toch hebben de twee veel gesprekken gevoerd met bewoners. “Als we met lichtplannen bezig waren, hadden we mooie ontmoetingen met voorbijgangers. Ook in buurthuis de Glazenap hebben we met mensen over het project gesproken.” De ontwerpen van Yvonne en Suzanne kregen positieve reacties als ‘Ik wandel elke avond met de hond langs het Lichtbaken en word er blij van’ en ‘het voelt als thuiskomen als ik het Lichtbaken zie’. Thema’s als de regenboogvlag en de Oekraïense vlag vielen goed in de smaak en het lichtplan ‘vrede en natuur’ van leerlingen van de nabijgelegen basisschool De Toermalijn zorgde voor meer betrokkenheid. “Het Lichtbaken heeft een positieve invloed op het imago en de uitstraling van de buurt”, aldus de kunstenaars. “De buurt heeft het gevoel dat de schoorsteen een beetje van hen is. Ze willen het lichtkunstwerk niet meer missen.”

Liefdevolle kerst
Logisch dat Yvonne en Suzanne voor het laatste lichtontwerp in het kader van project TAM TAM kozen voor een verzoek dat meerdere bewoners deden: laat de kerstgedachte zien: vrede, liefde en respect. En dus verandert de Wienerberger schoorsteen van 21 december tot en met 2 januari volgend jaar in fonkelende lichtjes van hoop. “De buurt heeft de schoorsteen omarmd, de schoorsteen wordt letterlijk omarmd door het licht en de kerstgedachte. Op die manier wenst het Lichtbaken iedereen een liefdevolle en vredige kerst namens Op de Heide.”

Het lichtplan van Op de Heide is het vierde en laatste dat valt onder het project TAM TAM en gesponsord is door Cultuurimpuls Venlo. De eerdere drie lichtplannen zijn gemaakt door bewoners van zorgcentrum St. Julia, Sandbox-jongeren en leerlingen van De Toermalijn. Na 2 januari kunnen nieuwe sponsors of opdrachtgevers kleur bekennen via het Lichtbaken van Venlo. Zij kunnen zich bij Yvonne en Suzanne melden.

< Terug naar lichtplannen

Lichtplannen

Lichtplan Kerst

Lichtplan Blozen

Suzanne Berker & Yvonne Rooding
Suzanne Berker & Yvonne Rooding

Lichtplan Wit